Кавове зерно

Про нас:

Ми щоденно смажемо каву на власному сертифікованому виробництві, що дозволяє самим контрулювати цей етап, а також отримувати високоякісну каву в зернах свіжого обсмаження . Це в свою чергу дозволяє забезпечити повний цикл виробництва «від зерна до чашки»

" З любов'ю обсмажуєм, ретельно контролюємо процес, та дбайливо пакуємо... "

Ростмайстер Вадим

Де росте кава?

Для вирощування кавових дерев найбільше підходить екваторіальний клімат. Волога, тепло і відсутність сильних перепадів температур – ось ідеальні умови для вирощування кави. Сьогодні, каву вирощують приблизно в 70 країнах світу, плантації яких розташовані уздовж екватора, між 10 градусами південної широти і 10 градусами північної широти (від тропіка Рака до тропіка Козерога), в зв’язку з цим, територію виростання каву часто називають «кавовим поясом землі» , основні регіони якого, це: Центральна і Південна Америка, Африка, Азія і Океанія. Причому умови зростання різних видів кави відрізняються: плантації арабіки зазвичай розташовуються на високогірних схилах на висоті від 900 до 2500 метрів, робуста ж росте набагато нижче, від 200 до 900 метрів. Висота зростання має суттєвий вплив на чистоту напою, його яскравість і щільність. Чим вище росте кава, тим багатшими його смакові якості.

Вирощування кави – це величезна праця, в якому беруть участь сотні тисяч людей, нижче ми коротко описали процес – як виростити кавове дерево і отримати з нього врожай:

Насамперед потрібно отримати саджанець з кавового зерна. Для цього необхідно помістити оброблене зерно під невеликий шар грунту і протягом місяця з зерна проросте стебло. Вся ця конструкція схожа на солдата в касці, власне так її і називають – «кавовим солдатиком».
Потім цього «солдатика» переміщують в «кавові ясла», це якісь теплиці, в яких саджанець через 8-10 місяців виростає в невелике деревце, висотою 40-60 см.

Після, дерево з його корінням пересаджують на ділянку основний плантації, де воно залишиться до тих пір, поки буде давати врожай. Цикл життя кавового дерева зазвичай не перевищує 40-50 років.

Дерево продовжує рости і його висота може дійти до 15 метрів, але для зручності збору врожаю його регулярно підрізають до стандартної, в 3 метри.

На третьому році життя дерево вперше дає невеликий урожай. Все починається з цвітіння, яке триває пару днів. У цей період відбувається запилення (запліднення) квіток, які самі по собі нагадують жасмин і пахнуть вони також.

Потім пелюстки осипаються і вже на їх місці зав’язуються плоди, маленькі ягоди, зовні вони нагадують вишню: мають той же забарвлення, форму і розміри. Дозрівання плодів триває від 8 до 14 місяців, після чого збирають урожай.

Далі все повторюється, і кавове дерево дає один врожай за іншим, перші 15 років особливо, потім врожайність падає. Причому кількість врожаїв на рік залежить від місця зростання. Наприклад, в гірській місцевості, де прохолодніше і суші знімають один урожай, а у вологих долинах до 4 разів за рік